Achterhoek zoekt erkenning van Den Haag

Gepubliceerd: 03-02-2017 13:02. Bijgewerkt: 03-02-2017 14:04

Achterhoekse en Gelderse bestuurders hebben donderdag samen met andere krimpgebieden aan politiek Den Haag het rapport 'Nederland in Balans' aangeboden. Het doel is dat de krimp ook vanuit de landelijke politiek bestreden wordt.


"Het speerpunt is dat Nederland te klein is om Nederland te verdelen in een groei- en een krimpgebied", aldus burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst namens Regio Achterhoek. "En dat we beide heel hard nodig hebben om voor het totaal van BV Nederland een geweldig land te maken." De Achterhoek wordt in deze kwestie gesteund door de provincie om de urgentie beter aan te duiden. Tot nu toe is de Tweede Kamer daar nog niet van onder de indruk, maar volgens de provincie begint het besef langzaamaan door te dringen. "Met elkaar in de krimpgebieden heb je elf procent van het Nationaal Product. Als dat niet goed gaat verlies je heel veel. Ik denk dat dat inmiddels een beetje beter landt", aldus gedeputeerde Bea Schouten.

Besselink beaamt dat en ziet de toekomst somber in als de Tweede Kamer de focus van de krimpgebieden afhoudt. Besselink: "Als je nu niet gaat investeren en zorgen dat je bijvoorbeeld goede woningbouw houdt en je laat de boel verpauperen, dan heb je een heel naar aanblik. Dat wil ik voorkomen." Wat er concreet gevraagd wordt van het nieuwe Kabinet is een bijdrage van minimaal 350 miljoen euro in plaats van de huidige elf miljoen euro. Volgens Tweede Kamerlid Hayke Veldman van de VVD is een rapport inleveren echter niet genoeg. "Het gaat om zichtbaarheid, op het netvlies krijgen. Dat is een continu proces. Iedere keer opnieuw laten zien aan de rest van Nederland en politiek Den Haag wat voor moois we in de Achterhoek hebben."

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)