Achterhoek wil jonge 'bankzitters' activeren

Gepubliceerd: 09-10-2019 16:10. Bijgewerkt: 09-10-2019 17:02

Onderwijsinstanties, UWV en gemeenten hebben een actieplan opgesteld om in contact te kunnen komen met bankzitters, jongeren tussen 16 en 27 jaar zonder werk, opleiding of uitkering. Het doel is om hen weer een zinvolle dagbesteding te geven en daarom wordt de zoektocht gestart op de plek waar deze doelgroep zich zou moeten bevinden.


"We gaan op 17 oktober aftrappen bij het Prakticon", aldus Hanneke Pennings, aanjager van het actieplan. "Er gebeurt eigenlijk al heel veel. Daar besteden we ook tijdens die aftrap meer aandacht aan." In het actieplan ontbreken concrete cijfers over het aantal zogenaamde bankzitters uit de Achterhoek. Uit cijfers van 2013 blijkt dat het gaat om ruim honderd jongeren, maar wethouder Huizinga van Doetinchem verwacht dat het er nu ruim duizend zijn: "Als je kijkt naar de groep die geen werk heeft, geen uitkering en niet op school zit, dan zijn het ruim duizend jongeren."

De totale investeringen in het project zijn volgens Huizinga 250.000 euro: "Dat is met financiering vanuit de Rijksoverheid en vanuit de verschillende instellingen die allemaal participeren." Het doel van het actieplan is om in 2020 alle zogenaamde bankzitters in beeld te hebben en met deze jongeren gesproken te hebben. "Als we aan het eind van 2020 elkaar weer spreken, dan wil ik daar graag op terug komen", besluit Huizinga.

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)