Achterhoek moet gezondste regio worden

Gepubliceerd: 12-06-2019 9:06.

Overheden, organisaties en het bedrijfsleven willen dat de Achterhoek de gezondste regio van Nederland wordt. Om dat te bewerkstelligen moet er gestopt worden met roken, gezonder eten en minder alcoholische versnaperingen genuttigd worden.

"In 2030 moet 95 procent van de Achterhoekers niet meer roken, beheerst alcohol gebruiken en het voedingspatroon zo aanpassen waardoor overgewicht zoveel mogelijk afwezig is", aldus Dick ten Brinke tegen Omroep Gelderland. Hij werkt bij de GGD, maar is tevens voorzitter van Achterhoek de gezondste regio. Het is een hele opgave en alles heeft te maken met een andere manier van denken en een andere manier van leven. "Het is voor mensen een groot dilemma", stelt Bulten. "Want we houden allemaal van lekker eten en van een drankje. Iedereen zal de keus moeten maken om gezonder te leven zodat we zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven."

De komende tijd moeten plannen gevormd worden om de grote opgave realiteit te laten worden. Dit gebeurt onder andere aan de Thematafel de Gezondste Regio. Dit is een onderdeel van de Achterhoek Ambassadeurs die in grote lijnen uitzetten hoe de Achterhoek er in 2030 uit moet gaan zien. Ziekenhuizen, zorginstellingen, overheden, maar ook het bedrijfsleven praten mee aan deze tafel. "We moeten in de lange termijn denken", legt Ten Brinke uit. "Onze jeugd moet gezond opgroeien, huidige volwassen moeten niet allemaal diabetes patiënten worden en ouderen moeten hulp krijgen waar nodig'"

Foto: Omroep Gelderland


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)