Achterhoek geeft wederopbouw een podium

Gepubliceerd: 13-02-2019 15:02. Bijgewerkt: 13-02-2019 16:04

Elf Achterhoekse gemeenten starten een project waarbij wordt ingegaan op de periode van de wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog stond Nederland voor een grote opgave, die volgens de organiserende partijen parallellen kent met het heden.

“Een project waarin de verhalen en de bijzondere tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar we ook een brug slaan naar de opgaven van nu”, laten de organiserende gemeenten weten over het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’. “Veel gebouwen uit de wederopbouwperiode zijn bijvoorbeeld niet energiezuinig en staan aan de vooravond van een grootschalige modernisering en verduurzaming.” In het kader van het project worden zowel lokaal als regionaal activiteiten rond het thema georganiseerd.

De regio vindt dat de wederopbouwperiode van grote invloed is geweest op de huidige Achterhoek. “Op grote schaal werden nieuwe wijken, kerken, wijkcentra, industrie en scholen gebouwd”, aldus de organisatie. “Het landschap veranderde op veel plaatsen door grootschalige ruilverkaveling. Hoewel de architectuur, stedenbouw en kunst uit de wederopbouwperiode vaak het etiket saai, lelijk, braaf en gezapig krijgen opgeplakt, zijn ze dit allerminst. Het is de moeite waard om dit te laten zien.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)