Achterhoek bruist door vernieuwde N18

Gepubliceerd: 02-05-2018 15:05. Bijgewerkt: 02-05-2018 15:53

Met de opening van de vernieuwde Twenteroute N18 is woensdag historie geschreven voor de regio. Na decennialang overleggen, ontelbare kilometers aan fileleed voor weggebruikers en een aantal jaar bouwwerkzaamheden kon het verkeer het verse asfalt testen.


“Dit is echt een feestelijk moment voor de Achterhoek en Twente”, vindt wethouder Henk Hengeveld van Oude IJsselstreek. “De verbinding is geoptimaliseerd. Het is nog niet helemaal optimaal, maar we zijn een heel stuk in de goede richting.” In totaal is 27 kilometer nieuwe weg aangelegd van Groenlo naar Enschede. “Dat is echt heel veel”, aldus Thijs Scheres van Rijkswaterstaat, die het schetst als een uniek project in Nederland. “Ik vraag me af of dat ooit nog een keer gaat gebeuren, dus wat dat betreft is het bijzonder.” Daarnaast zijn kruisingen en wegdelen bij Varsseveld en Lichtenvoorde aangepast met het oog op de verkeersveiligheid.

Nadat voetgangers, fietsers en andere niet-gemotoriseerde weggebruikers dinsdag het nieuwe wegdek al konden testen, ging de vernieuwde N18 rond het middaguur open voor al het verkeer. “Ze zijn allemaal blij dat ze hier nu gebruik van kunnen maken”, aldus Hengeveld, die veel toeterende automobilisten voorbij zag rijden. Volgens gedeputeerde Conny Bieze is de verbeterde weg van groot belang voor de Achterhoek. “Het is een slimme en innovatieve regio en die hebben veel belang bij een goede bereikbaarheid.”

Impuls voor de economie
De bedrijventerreinen merken volgens Hengeveld al effect van de vernieuwde N18. “De smart industry rondom Varsseveld trekt echt aan”, aldus de wethouder. “We willen dan ook zeer zeker groeien wat bedrijventerreinen betreft.” Een nieuwe weg is volgens Gelderland echter niet direct reden om meer bedrijventerreinen toe te staan. “Feit is wel dat als er meer hectares verkocht worden van de bestaande terreinen, er kansen komen voor extra bedrijventerreinen”, aldus Bieze. “Maar de voorraad moet dan wel echt gaan slinken.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)