Aalten wil ruimte geven voor carbidschieten

Gepubliceerd: 20-11-2020 17:11. Bijgewerkt: 23-11-2020 9:08

Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten overweegt groepen van tien tot maximaal dertig personen de ruimte te geven om op oudjaarsdag carbid te schieten. Hij hoopt hiermee de jongeren in de regio een beetje perspectief te bieden.

“Carbidschieten doe je niet alleen,” zegt Anton Stapelkamp. De burgemeester van Aalten wil groepen de ruimte geven om de traditie van het carbidschieten in ere te houden. Dit onder de voorwaarden dat het op anderhalve meter afstand en kleinschalig in familie- of vriendenkring gebeurt. “Met een mondkapje op, dat tempert het alcoholgebruik,” vult Stapelkamp quasi-serieus aan. Hoewel de burgemeester zelf mag beslissen of hij een ontheffing verleent voor het carbidschieten, wil dat niet zeggen dat hij een carte blanche krijgt om zijn eigen regels in te voeren.

Maandagavond buigt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) over de gedragsregels voor oud en nieuw, dus ook over het carbidschieten. Daar zal dinsdag een advies uitrollen voor de burgemeesters. Stapelkamp wijst op de ministeriële regelgeving: ”Daarom ben ik nog voorzichtig, zeker wat de groepsgrootte betreft.” Hij houdt dus een slag om de arm: “Het is zoals ik er nu over denk, je weet niet hoe het over een maand is met het aantal coronabesmettingen."

Nadere afspraken
In Oude IJsselstreek zal de burgemeester in overleg met de organisaties om nadere afspraken rondom het carbidschieten te maken. In Aalten moet de melding voor het carbidschieten drie weken voor de jaarwisseling binnen zijn. In buurgemeente Winterswijk komt een meldingsplicht, vooralsnog voor groepjes van maximaal vier personen.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)