350-jarig bestaan Achterhoek wordt gevierd

Gepubliceerd: 07-01-2018 17:01. Bijgewerkt: 07-01-2018 17:20

Het jaar 2018 staat in het teken van de viering van 350 jaar Achterhoek. In 1668 werd de naam van de streek voor het eerst genoemd door dichter en predikant Willem Sluiter die de regio toen voor het eerst benoemde.

“Waar iemand duizend vreugden zoekt, mijn vreugd is in deez achter-hoek”, somt Arend Heideman, lid van de projectgroep 350 jaar Achterhoek, de regels van het gedicht op waarin Sluiter de regio voor het eerst noemt. Sluiter werd geboren in Neede en was predikant in Eibergen. Toch was in 1668 niet direct duidelijk welk gebied hij bedoelde, bovendien heeft de regio ook andere namen gehad. “Zoals iedereen weet, die naam is ook niet altijd even veel gebruikt. Ze hebben ook wel eens over de Graafschap gesproken en ik herinner me periodes in de jaren ’70 dat er heel vaak over Oost-Gelderland werd geschreven. Kennelijk zijn mensen geleidelijk aan die naam toch weer heel interessant gaan vinden.” Heideman denkt dat Normaal daar een flinke invloed op heeft gehad. “Dat we weer allemaal een beetje dat Achterhoekgevoel hebben gekregen.”

Het jubileum wordt het hele jaar gevierd. Onder andere met een poëzieproject voor groep 8 van de basisscholen. “Dat moet allemaal uitmonden in een hele mooie zomerexpositie in juli en augustus in Gelselaar en daar worden de mooiste werkstukken van scholen worden daar geëxposeerd.” De projectgroep richt zich vooral op Berkelland, omdat Sluiter daar geboren werd en werkte maar ziet dat er in meer plekken interesse is om met het jubileum aan de slag te gaan. “Het leuke is ook dat mensen daar bij aanhaken. Net kreeg ik ook weer een mailtje van iemand die hele creatieve dingen wil doen met die naam.” Maar ook instanties zijn er mee bezig. “Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers heeft ook al gezegd dat ze er bij aan wil haken en Cultuurzomer Achterhoek heeft in het najaar al besloten dat dit het thema gaat worden voor 2018, zo komen er dus allerlei activiteiten en dat vinden we ook leuk. We willen niet een grote logge organisatie die zelf alles doet.” Meer informatie over het jubileum is hier te vinden.

Foto: Projectgroep 350 jaar Achterhoek

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)