Ulft, Netherlands

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Borchländer Musikanten uit Borculo Foto: Borchländer Musikanten
Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfestival georganiseerd door de Borculose blaaskapel Borchländer Musikanten. Acht blaaskapellen uit heel Nederland laten hun favoriete nummers horen, maar van een wedstrijd is geen sprake, hoewel er wel een prijs is.
Tim Rondeel | 5 april 2024 11:24 | Aangepast op 5 april 2024 11:24
"Het is gewoon lekker muziek maken en een dag vol gezelligheid", aldus Eustache Sollman, een van de leden van de organisatiecommissie. "In het verleden waren er wel officiële blaaskapelconcoursen en kon je je per klasse inschrijven, daar zag je dat de animo steeds minder werd. Je was niet vrij om je eigen programma te doen en je merkt wel dat de muzikanten gewoon willen spelen wat ze leuk vinden." Alle deelnemende kapellen krijgen een half uur de tijd om hun favoriete nummers te spelen. Naast de Borchländer Musikanten doen onder andere de Snippefangers uit het Friese Bakhuizen, de Bonkenbargkapel uit Oldenzaal, de Postjagers uit Groningen en de Berkelkapel uit Haarlo mee. "De ene kapel is meer van de klassieke blaasmuziek terwijl een andere meer in een modernere hoek zit", schetst Sollman. "Er is voor een ieder wat wils."

Het is voor het eerst dat een festival in de blaaskapelwereld op deze manier wordt gehouden, volgens Sollman. Er is bewust niet gekozen voor een wedstrijdelement. "Er is wel een jury van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie red.) die direct na het optreden een beoordeling geeft, maar dat is vooral in de zin van opbeurende kritiek", laat het commissielid weten. "Een aantal weken later volgt een uitgebreid juryrapport."

Vrijwilligers
Toen de Borchländer Musikanten de kans kregen om dit festival te organiseren was de keuze snel gemaakt. "We hebben er de schouders onder gezet en dit samen opgepakt", aldus Sollman, die aangeeft dat het zonder de ongeveer 45 vrijwilligers niet gelukt was. "Je moet tegenwoordig aan zoveel dingen voldoen en regelen en daar heb je mensen voor nodig, gelukkig was de vrijwilligerspoule snel gevuld."

Toch een prijs
De organisatie verwacht ongeveer driehonderd bezoekers te ontvangen. Voor het publiek is ook een rol weggelegd, laat het commissielid weten: "De mensen die de hele dag aanwezig zijn kunnen plaatsnemen in de publieksjury en mogen dan de publieksprijs uitreiken aan een van de deelnemende kapellen."

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Asfalttrein tussen Ruurlo en Borculo kan voorbeeld zijn voor Gelderland

In het buitengebied van Ruurlo is geëxperimenteerd met de comeback van een techniek om asfalt opnieu...

Onderzoek beschadigt Boer, maar anonieme meldingen ondermijnen kracht van rapport

ACHTERGROND | De Berkellandse politiek is in de ban van een onderzoek naar de ‘angstcultuur’ binnen ...

Ruim 2 ton voor ’t Timpke in Borculo voor noodzakelijk onderhoud, motie ‘vijfde zaaldeel’ aangenomen

De gemeenteraad van Berkelland heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met een voorstel van de VVD om 2...

Han Boer hekelt collega-raadsleden Berkelland: ‘Ik ben er kapot van dat u dit op deze manier doet’

Han Boer, fractievoorzitter van D66 Berkelland en voormalig wethouder die onder vuur lag door vermee...

Berkelwandelaars willen uit Achterhoekse rivier kunnen drinken

Sinds zondag 26 mei lopen verschillende Duitsers en Nederlanders dagelijks een tocht langs rivier de...

Honderden zangers nemen met koren binnenstad van Doetinchem over

Een twintigtal koren van binnen en buiten de Achterhoek neemt volgende week zondag de binnenstad van...