'Gezondere drugs oplossing drugsprobleem'

Gepubliceerd: 11-03-2021 13:03. Bijgewerkt: 11-03-2021 13:27

De drugsproblematiek in de Achterhoek moet worden aangepakt met legalisatie en het inzetten op 'gezondere drugs', zo meent Matthijs Pontier. Tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat van REGIO8 op het DRU Industriepark betoogde de lijsttrekker van de Piratenpartij dat de huidige drugsbestrijding tijdsverspilling is.

“Zonde dat de politie de helft van hun tijd achter plantjes aanholt”, aldus Pontier, die in het debat lijnrecht tegenover kandidaat-Kamerlid Tobias Holtman van de ChristenUnie stond. “Momenteel is de enorme afzetmarkt van drugs een cadeau voor criminelen", vindt Pontier. "Zij stappen niet naar de rechter, maar pakken wapens.” Volgens de lijsttrekker van de Piratenpartij zou legalisatie zorgen voor het gebruik van gezondere drugs. Zo zou de illegale drug XTC, met controle, een gezondere variant zijn van de momenteel legale drug 3-MMC. Deze uitspraak deed de wenkbrauwen van Holtman fronsen. De nummer 24 van de ChristenUnie pleit voor een verbod op alle drugs en specifiek 3-MMC. Als raadslid in Aalten heeft hij voldoende problemen zien ontstaan door de designerdrug: “We gaan voor een drugsvrije samenleving.”

Het debat kreeg een verrassende wending toen Pontier het geloof inzette als argument voor de legalisatie van verdovende middelen. Een strijd wie het meest gelovig was werd het niet, maar met een moeder die actief is als dominee probeerde de lijsttrekker van de Piratenpartij zijn collega van de ChristenUnie te overtuigen dat legalisatie van drugs veel mensen de helpende hand kan bieden. “Want vanuit het geloof moeten we mensen helpen als zij hulp nodig hebben”, aldus Pontier. De invalshoek kon Holtman zichtbaar bekoren, al hield hij voet bij stuk: “Drugs maakt veel kapot. Zware criminaliteit gedijt juist goed omdat we drugs normaal vinden.”

Achterhoeks Verkiezingsdebat
Op 15, 16 en 17 maart gaan Nederlanders naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Twijfelt u nog en wilt u weten welke Achterhoekse kandidaat-Kamerleden opkomen voor uw belangen, bekijk dan aankomende zaterdag en zondag het Achterhoeks Verkiezingsdebat van REGIO8 via onze televisiezender en ons YouTube-kanaal.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)