‘Duitsland kan oplossing zijn voor tekort’

Gepubliceerd: 10-05-2022 16:05. Bijgewerkt: 10-05-2022 17:00

Bouwen over de grens zou een deel van de oplossing van het woningprobleem kunnen zijn. Dat zegt Thed Maas, journalist van dagblad De Gelderlander en verantwoordelijk voor de verslaggeving in een deel van de grensstreek, in de vijfde aflevering van de Euregio Podcast.


“Daar is ruimte genoeg, terwijl we hier soms niet eens kunnen uitbreiden omdat er geen ruimte is”, zegt Maas. “De vroegere gemeente Millingen (nu onderdeel van de fusiegemeente Berg en Dal, red.) heeft dat jaren geleden al eens voorgesteld en haalde daar toen het landelijk nieuws mee.” Maas schrijft veel over het onderwerp woningbouw, maar ook over bijvoorbeeld de veelbesproken treinverbinding tussen Nijmegen en Kleve, de zogenoemde ‘Keizerlijn’.

Over het opnieuw in gebruik nemen van die verbinding wordt al jaren gesproken, maar het is er nog steeds niet van gekomen. “Als er geen spoor zou liggen, zou je hemel en aarde bewegen om er een spoortje te krijgen”, zegt Maas. “We hebben in Düsseldorf een nieuwe luchthaven liggen, we hebben luchthaven Weeze, het is hartstikke jammer dat die trein daar niet naartoe rijdt.”

Duitsers niet geïnformeerd
Ook administratief valt er nog veel winst te boeken, merkt Maas. Bij hem in de buurt – hij woont al zestien jaar net over de grens – werd onlangs begonnen met de aanleg van een zonnepark. “De Nederlanders worden daarover dan wel geïnformeerd, maar de Duitsers weer niet. Dan denk ik: stop nou eens met dat 'grensdenken'.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: David van Haren

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)