Roel van Beek zwemt van Europa naar Afrika

Gepubliceerd: 02-06-2017 10:06. Bijgewerkt: 02-06-2017 11:12

Zwemmer Roel van Beek uit ’s-Heerenberg vertrekt vrijdagmiddag naar Gibraltar om de oversteek naar Marokko te maken. Na twee mislukte pogingen om het Kanaal over te steken probeert hij nu een kortere oversteek over de Straat van Gibraltar.


“De afstand is ongeveer de helft, dus ik hoop er ook de helft minder over te doen”, zegt Roel van Beek. “Ik wil met een uurtje of vijf aan de overkant zijn.” De verwachting is dat hij zondag, maandag of dinsdag het water in kan om naar de overkant te zwemmen. De oversteek van Europa naar Afrika is in alle opzichten anders dan de oversteken die hij eerder deed. “Het water is minder koud en er is minder scheepvaart. De stroming is wel veel sterker dan in het Kanaal.” Hij deed twee pogingen het Kanaal over te steken, maar het lukte hem beide keren niet. In 2014 belandde hij in het ziekenhuis omdat hij zeewater in zijn longen kreeg.

De Achterhoekse zwemmer heeft er nu voor gekozen een oversteek te wagen met een lagere moeilijkheidsgraad. “De kans op succes is iets groter, dus dat zal me wel een lekker gevoel geven”, zegt Van Beek. “Het zal me ook vertrouwen geven als ik in de toekomst nog een keer die oversteek wil wagen.” Hij heeft goed gekeken naar zijn vorige oversteek, zodat hij weet wat anders moet. “Dat maalt het hele jaar door in mijn hoofd. Heel veel ging heel goed, alleen we gaan de voeding nu aanpassen.”

Trainen in Achterhoekse wateren
De Achterhoeker is inmiddels naar het Westen verhuist voor zijn werk, maar komt nog regelmatig naar zijn geboortegrond om te trainen op open water. De Oude IJssel is zijn vertrouwde omgeving en ook de overige riviergebruikers zijn gewend aan zijn aanwezigheid. “Ik zwem hier al sinds 2012, heel veel boten kennen mij ook, dus we kunnen rekening met elkaar houden.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2018 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)