Opnieuw actie alfahulpen Oude IJsselstreek

Gepubliceerd: 13-03-2018 15:03. Bijgewerkt: 13-03-2018 15:12

Alfahulpen uit Oude IJsselstreek hebben dinsdagmiddag uit protest het gemeentehuis in Gendringen gebarricadeerd. Na anderhalf jaar aan gesprekken blijkt dat de alfahulpen niet in loondienst komen, maar nog altijd via de alfaconstructie blijven werken.


"Het is een sterfhuisconstructie", zegt Desiree Egberts van de FNV stellig. Volgens Egberts wordt er geen nieuwe PGB meer uitgegeven, waardoor alfahulpen geen nieuwe klanten krijgen. "Dat betekent dat zij straks allemaal werkloos zijn. Dus de gemeente zegt 'hee bedankt voor alle hulp, bekijken jullie het maar'. Het is ook exemplarisch dat de wethouder ons hier letterlijk in de kou laten staan." De alfahulpen werden niet binnengelaten in het gemeentehuis. Ondanks dat wethouder Bert Kuster in september 2016 nog toegaf dat de alfahulpen in loondienst zouden komen, betoogt hij nu dat de zorgregeling landelijk aangestuurd wordt. "Als die regeling verandert moet worden, moet je in Den Haag zijn bij de politiek", aldus Kuster. "En niet bij de gemeente."

De actievoerders zijn het daar niet mee eens en eisten van de wethouder een handtekening dat hij de mogelijkheden vanuit de gemeente zal onderzoeken. "Ik wil toch wel dat het voor de zomer een keer geregeld wordt", aldus Egberts. "Je kunt makkelijk met de zorgaanbieders afspraken maken, er zijn vacatures, we kunnen met een zorgcoöperatie starten, we kunnen met Alfasense praten. Dat is allemaal een rol voor de gemeente, maar die weigert actief mee te werken." De wethouder weigerde in ieder geval zijn handtekening onder de eisen te zetten. "Ik wil eerst zien wat men allemaal ondertekend wil zien", aldus de wethouder. "We willen wel meedenken met hen, maar de oplossing ligt niet in Oude IJsselstreek."

Foto: REGIO8


Copyright © 2018 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)