Ulft, Netherlands

Oud-commandant De Kruif staat stil bij ‘heilige’ twee minuten

Foto: REGIO8
Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is Nederland twee minuten stil. Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif uit Laag-Keppel wordt dit de meest beladen editie ooit. De traditie is volgens de Achterhoeker van groot belang voor de maatschappij en veel meer dan een moment van stilte.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 3 mei 2024 16:27 | Aangepast op 3 mei 2024 16:27
“Het is ook nadenken over wat het betekent voor het handelen van morgen en overmorgen”, aldus De Kruif over het moment van stilte op 4 mei. “Als je niet bedenkt wat het betekent voor 5 mei, voor 6 mei, dan blijft het ‘kransslingeren’ en dat is het dan.” De voormalig commandant roept mensen dan ook op om goed na te denken tijdens het moment van stilte. “Wat gaan we morgen doen?", vraagt De Kruif zich hardop af. "Gaan we ingrijpen als iemand loopt te schelden op een scheidsrechter op een voetbalveld? Zeg je er wat van of niet?”

De Kruif zelf denkt op 4 mei om 20.00 uur terug aan zijn eigen decennialange diensttijd. Zo gaf hij als ISAF-commandant vanaf 2008 leiding aan een internationale troepenmacht van tienduizenden militairen in Afghanistan. Hij denkt dan ook aan de mensen die hij verloor tijdens de missies: “Het is niet de enige dag dat ik daar aan denk, maar het feit dat je het met z’n allen doet, dat is voor mij het mooie van die dag.”

Diepgeworteld
De voormalig topmilitair is ook trots, zeker nadat hij voor het Nationaal Comité 4&5 mei onderzoek heeft gedaan naar Dodenherdenking. “We hebben meer dan vierduizend plekken gevonden door het hele land waar op 4 mei wordt stilgestaan bij de oorlog", zegt De Kruif. "De herdenking zit zo diep in de wortels van Nederland, in elk dorp en elke stad.” Ook bij monumenten in de Achterhoek wordt zaterdag stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Volgens De Kruif is het belangrijk om ook lokale verhalen te blijven herinneren en herdenken.

Beladen herdenking
In de regio is er geen sprake van, maar bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam heeft de gemeente maatregelen genomen. Actievoerders willen het moment aangrijpen om tegen het conflict in Gaza te ageren. De Kruif hoopt dat de demonstranten zich nog even achter hun oren krabben: “Ik begrijp ook goed dat mensen herdenken wat er in Gaza gebeurt, dat is niet zomaar wat. Maar als je dat herdenkt, doe het dan in stilte...dat je het ene moment wat we hebben met z'n allen nationaal, die twee minuten, houd die nou instant, want dat zijn eigenlijk heilige twee minuten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Lees meer over:

Dodenherdenking|4 mei|5 mei|

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Historische grond is afsluiting van periode voor Ettens Mannenkoor

Het Ettens Mannenkoor treedt zondag op bij Hotel De Wereld in Wageningen, de plek waar in mei 1945 d...

Doetinchem wil duidelijkheid over verwoestende bombardementen

Doetinchem stond dinsdag, 78 jaar na dato, met een herdenking in de Catharinakerk stil bij de drie v...

Gendringen herdenkt met nieuw monument

Honderden oorlogsslachtoffers, waaronder Duitse militairen, worden vanaf vrijdag herdacht met het ni...

Canadees leert dood van vader in Netterden

Na bijna tachtig jaar heeft Dennis Isfeld uit Canada van ooggetuige Wim Delleman te horen gekregen h...

Lied helpt Loerbeek bij herdenken helden

Met het lied 'De Vri-jheid' staat zanger Joop Boxstart uit Wehl rond Dodenherdenking stil bij de cra...