De vrijwilligers gaan uitgerust met een warmtecamera vroeg op pad. Dit kan alleen wanneer de temperatuur onder het vriespunt zit, anders kan de warmtecamera het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet goed zien. "Op dit moment is de omgevingstemperatuur tien graden onder nul, dan geeft de warmtecamera voor die temperatuur de kleur blauw aan. Heb je ontsnapping van warmte uit het pand, dan wordt dat met de kleur oranje weergegeven", aldus Meindert Visser. "Het verschil tussen beide kleuren geeft dan de hoeveelheid warmteverlies aan."
Het aantal aanmeldingen liep hoog op. "Daar waren wij eigenlijk door overweldigd", laat Visser weten. "Wij hadden gerekend op zo'n tachtig aanmeldingen, wij zijn nu op 173 mensen geëindigd." Op Morgen Steenderen is blij met de animo en de betrokkenheid uit het dorp. "Het is een initiatief voor en door burgers", zegt Jan Liebeton, vrijwilliger bij Op Morgen Steenderen. "Omdat er een grote sociale cohesie is in het dorp is het makkelijker om mensen betrokken te krijgen."
Verduurzaming
Inwoners krijgen aankomende week de resultaten van de warmtefoto's te zien waarna ze een verduurzamingsslag kunnen toepassen. Zo kunnen zij op 10 februari terecht bij het dorpshuis De Kei in Steenderen voor tips over hoe zij hun huis kunnen verduurzamen. "Ik wil wel graag weten waar de warmte naar buiten gaat, we zitten toch wel met zijn allen in een energiecrisis", zegt Steenderenaar John Rutjes, net nadat hij zijn woning heeft laten isoleren.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8