Herdenkingstocht Megchelen over Kamp Rees

Gepubliceerd: 12-03-2018 14:03. Bijgewerkt: 12-03-2018 14:43

Megchelen stond zondag stil bij de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden in Kamp Rees tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middels een jaarlijkse wandeltocht van Rees naar Megchelen werden de overlevenden en slachtoffers van het kamp herdacht.


“Het is eigenlijk ontstaan om de slachtoffers te herdenken”, vertelt organisator Gert Snelting. “Maar ook de hulpverleners in Megchelen die met iedereen in het dorp hebben geholpen de slachtoffers te helpen vluchten.” De herdenkingstocht werd dit jaar voor de negende keer gehouden. Volgens Bert Kuster, loco-burgemeester van Oude IJsselstreek, is het van groot belang te blijven herdenken. “We hebben een aantal markante punten in onze gemeente. Denk aan Rademakersbroek, het fusilleren van mensen daar op 2 maart. En dit is ook zo’n punt, de tocht naar werkkamp Rees. Het is belangrijk om te herdenken omdat we nu gewend zijn om in vrijheid te leven, en dat was niet altijd zo.”

Voor de overlevenden van het kamp heeft de herdenkingstocht veel betekenis. “Heel mooi”, laat Ab Gerritse weten. “De verbondenheid en het begrip wat ze hebben voor onze positie toentertijd, dat is een heel groot goed vind ik.” Ook Jan de Louter had deze dag niet willen missen. “Dit is zo iets fantastisch dat je tegenwoordig ook als vrienden bij elkaar bent. Natuurlijk doet het je wel wat. Je denkt weer terug, maar het is fantastisch”, laat De Louter weten. Volgens organisator Snelting is de herdenking ook een manier om de Duitsers te helpen hun oorlogsgeschiedenis te overwinnen. “Nu praten we er wel heel open over maar dat was in het begin natuurlijk wel anders. Dat was een heel zwarte bladzijde in het oorlogsverleden van Duitsland.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2018 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)