Debat #2 over smart industry en de grens

Gepubliceerd: 10-03-2017 12:03. Bijgewerkt: 10-03-2017 13:30

Taal- en technisch onderwijs is van belang volgens bestuurders in de regio. Toch blijken organisaties in de praktijk tegen barrières aan te lopen. De kandidaat-Kamerleden erkennen het belang van het onderwijs op scholen, maar in hoeverre moet de overheid daarbij de helpende hand bieden?


De SP vindt van niet: "Ondernemers moeten zelf het onderwijs opzoeken", aldus Frank Futselaar (SP). GroenLinks en D66 wijzen op het belang van omscholing en zijn bereid daar in te investeren. "Dat is slecht geregeld", aldus Rik Grashoff (GL). "Het is in Den Haag een leven lang lullen geworden, in plaats van een leven lang leren." De VVD laat weten in totaal 200 miljoen euro te reserveren voor innovatie in het onderwijs.

Moet Duits een verplicht vak op scholen worden? De ChristenUnie vindt van niet: "Wij pleiten voor vrijheid op scholen", aldus Nick Drost. GroenLinks en PvdA wijzen op bestaande projecten en zien een verplichting niet als noodzakelijk. "Er gebeuren al heel veel mooie dingen", vertelt Anna-Lena Hedin-Penninx van de PvdA. "Kijk maar naar Netterden." De VVD wil zich er sterk voor maken dat mbo-diploma's worden geaccepteerd in Duitsland: "We moeten de Duitse taal stimuleren, maar niet verplichten."

REGIO8 produceert in totaal drie uitzendingen over het Achterhoeks Verkiezingsdebat van woensdagavond. Bekijk hier het eerste deel over de leefbaarheid en de aanleg van breedband in de regio. 

Foto: REGIO8


Copyright © 2018 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)